zondag 1 januari 2012

Welkom in Maramures!

This is a temporary website; we expect to have our permanent website ready somewhere around January 21. Until then, check out www.facebook.com/baboumaramures or send me an e-mail: m7louman@hotmail.com


Dit is een tijdelijke website; de 'echte' website zal naar verwachting midden/eind januari klaar zijn. Tot die tijd kunt u ook kijken op www.facebook.com/baboumaramures of ons een e-mail sturen: m7louman@hotmail.com


De beste wensen voor het nieuwe jaar!!













                                              Welkom op de tijdelijke website van camping en hostel Babou Maramures. Wij zijn Matthijs en Eveline en zijn in maart 2010 verhuisd naar Roemenië. Na een jaar gewoond en gewerkt te hebben in de stad Cluj-Napoca, zijn wij dit voorjaar verhuisd naar Maramures, een traditioneel en agrarisch gebied in het noorden van Roemenië. In het dorpje Breb hebben wij een houten boerderij gekocht. Momenteel wordt de schuur, waar vroeger enkele koeien en schapen in stonden, verbouwd. Van buiten zal het authentieke karakter bewaard blijven, terwijl aan de binnenkant badkamers en een gemeenschappelijke ruimte komen. Bovenin komt een ruimte met meerdere slaapplaatsen waar de gasten van het hostel kunnen slapen. Het land achter ons huis, met uitzichten tot aan Oekraïne en het Nationaal Park Maramures, maken wij gereed voor een eenvoudige camping. Wij zullen hierbij alles zoveel mogelijk  laten zoals het is, maar natuurlijk wel met enkele aanpassingen, zoals stroomaansluitingen. De camping en het hostel (dat ook apart af te huren is) zullen kleinschalig zijn; het hostel heeft 8 bedden, de camping is voorzien van 18 stroomplekken en wij zullen 2 twee-persoonstenten verhuren. Zodra de verbouwingen klaar zijn en wij officieel opengaan, zal er een nieuwe website verschijnen. Mocht u hiervan op de hoogte willen worden gehouden, kunt u een e-mail sturen naar m7louman@hotmail.com. Ook kunt u kijken op facebook: www.facebook.com/baboumaramures.


Maramures
De provincie Maramures, in het noorden van het land, bestaat uit een aantal regio’s. Het historische ´Land van Maramures´ is één van die regio’s, ingeklemd tussen bergketens, rivieren en de grens met Oekraïne. Door deze barrieres heeft de regio door de eeuwen heen zijn specifieke karakter kunnen behouden. Door het heuvelachtige landschap is grootschalige landbouw niet mogelijk; hier werkt men dan ook nog met de hele familie op het eigen veld en in de dorpen bepalen paard en wagens veelal het straatbeeld. De streek wordt ook wel de ‘laatste boerencultuur van Europa’genoemd. Tradities worden hier in ere gehouden. Zo draagt men op de zondag nog volop de traditionele kleding, er zijn nog veel houten huizen met de karakteristieke houten poorten te vinden, en staat de regio bekend om zijn gastvrijheid. In vrijwel ieder dorp is er een –vaak eeuwenoude- houten kerk te vinden, waarvan een aantal op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In de dorpen worden vaak nog oude ambachten bedreven, zoals houtsnijden en weven.

Ook natuurliefhebbers komen in Maramures volop aan hun trekken. Karakteristiek aan de regio is het groene heuvellandschap met vele wandelmogelijkheden. Om deze heuvels heen zijn een aantal grote bergketens met toppen tot ruim boven de 2000 meter, inclusief meren, gletsjers, grotten en tal van waterbronnen. In de bossen zijn nog wolven, beren en lynx te vinden. Er kan dan ook volop gewandeld en gefietst worden. Verder zijn er op 15 minuten rijden van ons terrein de pistes van Cavnic te vinden. De aanwezigheid van sneeuwkanonnen en verlichting zorgt ervoor dat er de gehele winter gebruik van gemaakt kan worden. In Maramures rijdt ook Europa´s laatste nog werkende stoomtrein, die houthakkers diep de heuvels in brengt. Tegenwoordig zijn er ook plekjes gereserveerd voor toeristen in deze trein.

Behalve Maramures zijn er nog vele andere mooie plekken in Roemenië. Prachtige natuur, middeleeuwse steden en een uitgestrekt platteland. Bijkomend voordeel is dat het voor de West-Europese toerist over het algemeen een goed betaalbare vakantiebestemming is. Ook heeft Roemenië een aangenaam klimaat met een lange zomer. Dit alles maakt het tot nog toe relatief onontdekte Roemenië tot een bijzondere bestemming.

Hieronder vindt u een aantal foto's van ons huis en terrein en de omgeving. Hopelijk tot ziens in Breb bij Babou Maramures!

   'Onze' berg Gutai. Aan de voet van de berg ligt Breb
                                                          

                      
                        Ons huis, tevens de receptie

















                                                                                             Aanleg van de toegang naar ons terrein



           


De schuur wordt leeggehaald zodat de verbouwing binnenin kan beginnen



Het nieuwe houten dak op het hostel/badruimte

                
Een aantal foto's van onze achtertuin waar vanaf komend seizoen de camping zal zijn











Vanaf de camping zijn de bergen van Oekraïne en het Nationaal Park Maramures te zien



En voor degenen met een laptop: in de achtertuin is er wi-fi




















                                                                      Eén van de twee tenten die te huur zullen zijn; een ruime tweepersoonstent inclusief matras



       
























Het dorp Breb is een prachtig boerendorpje, vol met houten boerderijen, onverharde weggetjes, mooie uitzichten en gastvrije mensen bij wie u vaak binnen een kijkje kan nemen.






Klederdracht wordt op de zondagen en religieuze dagen nog volop gedragen















Eén van de diverse toegangswegen tot het traditionele deel van de 
Maramures; de weg van Targu Lapus naar Cavnic

Ook in Roemenië kan men wel eens in de file komen te staan




                   Met de oude stoomtrein de bergen in


















                                                                                                                              Het kloostercomplex van Barsana



Vanuit de camping kunnen er wandeltochten gemaakt worden naar de berg Gutai


Bovenop Gutai; een bijzonder landschap en mooie vergezichten



















                                                                        Ook in de winter lijkt Maramures zo uit een plaatjesboek te komen